UE, Przywróć dobre jedzenie!

Say No To Food Waste, organizacja zajmująca sią kreowaniem świadomości na temat problemu marnotrawienia jedzenia, ruszyła dziś z kampanią, która ma na celu przywrócic dobre i zdrowe jedzenie do naszych sklepów żywnościowych jak i supermarketów.


W Unii Europejskiej co roku wyrzucane jest ponad 90 milionów ton jedzenia, a 79 milionów obywateli Unii, żyje poniżej lini ubóstwa. Say No To Food Waste napisało petycję do Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności, aby zmienić Rozporządzenie Unijne 543/2011. Ustanawia ono bowiem Szczegółowe Normy Handlowe (Specific Marketing Standards) na 10 różnych rodzajów warzyw i owoców (jabłka, cytrusy, kiwi, sałaty, brzoskwinie i nektarynki, gruszki, truskawki, papryki, winogrona stołowe i pomidory). Owe Szczegółowe Normy Handlowe dokładnie wyznaczają rozmiar, kolor i kształt wyżej wymienionych produktów. W momencie gdy normy nie są spełnione, dane warzywo bądź owoc nie jest dopuszczane do obiegu sprzedaży detalicznej. Wraz z Rozporządzeniem UE 543/2011 zmniejszono liczbę produktów mających spełniać Szczegółowe Normy Handlowe z 36 do 10. Natomiast produkty, które mają cały czas spełniać normy stanowią 75% całego rynku unijnego warzyw i owoców!



Oznacza to, że duże ilości jedzenia, i co najważniejsze dobrego i zdrowego jedzenia, są wyrzucane już na poziomie produkcyjnym. Rolnicy wiedząc o istnieniu tego rozporządzenia muszą z góry planować większe zbiory, aby dotrzymać podpisanych kontraktów. Jeśli kontrakt został podpisany na 100 ton pomidorów, to owy rolnik musi zaplanować produkcję na 120 bądź 130 ton pomidorów, gdyż zawsze znajdą się pomidory, które nie bedą spełniać unijnych norm. Oczywiście nie wspominając o pogodzie, która też lubi sprawiać niespodzianki, zarówno miłe jak i niemiłe. Skoro wokół nas jest wiele ludzi, którzy codziennie mają problem z wyżywieniem, dlaczego Unia Europejska tworzy regulacje, które przyczyniają się do wyrzucania tak dużych ilości jedzenia?

Unia Europejska stara się nie pozwolić wejść na rynek żadnym produktom, które mogą w jakiś sposób zagrozić naszemu życiu. Niestety często, tak jak w tym przypadku, efekty działań unijnych przychodzą ze skutkami pobocznymi. Nasz system jedzeniowy jest bardzo skomplikowaną kontrukcją. Oprócz standardów ustanowionych przez Unię mamy do czynienia ze standardami tworzonymi prywatnie, przez np. supermarkety czy też ze standardami tworzonymi przez różnego rodzaju organizcje czy syndykaty. Taki przysłowiowy pomidor, żeby mógł trafić na półki supermarketów musi przejść przez wiele testów, jak i spełnić szczegółowe normy ustanowione przez różne podmioty prawne. Ideą petycji napisanej przez Say No To Food Waste jest zmiana w Rozporządeniu UE 543/2011, aby najwyższa instancja prawna mogła dawać przykład innym instytucjom i firmom. Nie możemy oczekiwać od supermarketów zniesienia standardów skoro UE tworzy podobne regulacje.

Jeśli zgadzasz się z ideą petycji i chcesz aby mniej dobrego jedzenia trafiało na wysypiska śmieci, podpisz ją już teraz klikając tutaj.

Zapraszam do obejrzenia filmiku promujacego kampanie Say No To Food Waste.
Trwa ładowanie komentarzy...